rightrightrightForside
Grasrotandel


Sparebankstiftelse

facebook logo

Bydel Frogner støtter Blokkfløytistene Uranienborg med Frivillighetsmidler


Aktuelt: Bilder l Lydeksempler l Videoer l Kalender l Lenker l Kontakt transparent rightrightrightNyheter

25-ÅRS JUBILEUM FOR BLOKKFLØYTISTENE
URANIENBORG OG ST. SUNNIVA!

BALKANBLOKK 2015

25-ÅRS JUBILEUM FOR BLOKKFLØYTISTENE
URANIENBORG OG ST. SUNNIVA!

Festkonsert søndag 31. mai 2015 kl. 18.00
Kulturkirken Jakob

Kammerkonsert fredag 29. mai 2015 kl. 19.00
Store sal i Uranienborg menighetshus

Strålende 25-års jubileum for Blokkfløytistene med festivalen BalkanBlokk 2015!

Jubiléet ble en stor fest. Vi hadde invitert fremragende musikere til en festival i Oslo hvor blokkfløyte og balkanmusikk sto i fokus. Fløyter har en viktig plass i folkemusikken fra Balkan og musikken er svingende og fargerik og spesielt motiverende for barn unge å jobbe med. Flere av de profesjonelle musikerne som deltok på festivalen, spiller i gruppen The Kuraybers, som er en spennende og mangfoldig gruppe med stor kompetanse innen balkanmusikk: Almir Meskovich - akkordeon, Daniel Lazar - fiolin og Bjørnar Kaldefoss Tveite - kontrabass. Perkusjonisten Stig Harald Rennestraum har spilt med mange kjente norske artister. Og fra Budapest kom Ernest Bango, en fantastisk virtuos på det eksotiske instrumentet cimbalom.

Musikken på festkonserten 31. mai kl.18.00 i Kulturkirken Jakob ble variert i stil og uttrykk og kom fra de fleste landene på Balkan: Bulgaria, Romania, Serbia, Bosnia, Makedonia osv. samt jiddisch musikk fra de samme områdene. Det var ca. 70 barn og unge på scenen i et tett og inspirerende samspill med musikerne. Og det hele ble bundet sammen av en sprudlende konferansier fra Bosnia: Igor Dunderovich.

Fredag 29. mai kl.19.00 i Store sal på Uranienborg menighetshus avholdt alle musikerne, lærerne og noen av elevene en kammerkonsert med virtuos balkanmusikk. Her ble det utsøkte smakebiter fra et mangfoldig repertoar både med soloinnslag og tett samspill med erfarne musikere. Som innledning til konserten holdt Sigurd Jovik Bræin et miniforedrag om balkanmusikk. Bræin er musikkviter og ekspert på nordmenns opplevelser av balkanmusikk.

Ungdomsblokkfløytistene Uranienborg og St.Sunniva takker for for økonomisk støtte til BalkanBlokk 2015 fra De Unges Orkesterforbund, Frifond kompetanse og aktivitet, Norsk Kulturråd, Oslo kommune, Oslo musikk- og kulturskole og Ungdomsrådet bydel Frogner.

 

 

Her er referat fra festkonserten i Kulturkirken skrevet av Gerlinde Øvland:

 

Balkanblokk – en litt annerledes blokkfløytekonsert

 

Hva skjer hvis man plasserer rundt 70 barn og unge med blokkfløyter sammen med tre renommerte balkanmusikere, en perkusjonist og en kontrabassist i en stemningsfull kirke? Jo, da blir det en sprudlende festkonsert til markering av 25-års jubiléet for Blokkfløytistene Uranienborg og St.Sunniva.

 

Mange tenker på blokkfløyten som soloinstrument, typisk å finne i barokkmusikken. Men det er også et tradisjonelt instrument i folkemusikken og i balkanmusikken. Og en kan sammenstille nesten et helt orkester med dem. Under ledelse av Svein Egil Skotte skapte barna og ungdommene i alder fra ni til tyve år livlig stemning ved festkonserten 31. mai, med tema balkanmusikk. For å få til den rette balkanstemningen fikk de støtte av musikere fra Bosnia, Serbia, Ungarn og Norge med ekte balkankompetanse. Ernest Bango som spiller cimbalom som knapt noen andre, begeistret publikum med et fantastisk solostykke (Csárdás). Gruppen The Kuraybers med Almir Meskovic (akkordeon), Daniel Lazar (violin) og Bjørnar Kaldefoss Tveite (kontrabass) gjør stor suksess i Norge for tiden. I tillegg kom Stig Harald Rennestraum (perkusjon) og Johan Nicolai Mohn (blokkfløyte og leder av ensemblene ved St.Sunniva skole).

 

Konserten startet med friske rytmer og samspill mellom de profesjonelle musikerne og de eldre ungdommene. Sammen ble det spilt vidt forskjellige melodier, både de kjente raske balkanrytmene, men også langsomme og sjelfylte stykker. Gleden over musikken hos de unge utøverne var til å ta og føle på for publikum og de unge musikantene utforsket de typisk "skeive" taktene i balkanmusikken med begeistring. Etter hvert kom de yngre blokkfløytistene til og sjarmerte publikum på rundt 250 personer. Et av konsertens høydepunkter var Hanna Augedal Os som solist på sin sopranblokkfløyte i et stykke av den tsjekkiske blokkfløytisten Jan Rokyta..

 

Etter denne fantastiske konserten kan en bare gratulere Oslos blokkfløyteensembler, og ønske at mange barn og unge fortsatt får formidlet begeistring og glede ved musikk og blokkfløyte.

 

 

Bandet “The Kuraybers”

Bandet “The Kuraybers”